maanantai 20. heinäkuuta 2020

Ikkunalaudoitukset

TALONPOIKAISTYYLIÄ IKKUNOIHIN

Tänä kesänä pääsin ihan oikeasti Pohjanmaalle katsomaan 1800-luvun aikaisia maalaistaloja. Talonpoikaistyyli viehättää selkeydellään ja käytännöllisyydellään. Rakennus- ja sisustusmateriaalit olivat tuohon aikaan luonnonmukaisia ja kestäviä. Hirsitaloja oli helppo laajentaa, ja isojakin taloja siirrettiin paikasta toiseen. Talot rakennettiin kestämään aikaa. 
Tyyypilliset maalaistalot olivat kaksikerroksisia ja suorakulmaisia, jopa 500 neliöisiä hirsitaloja. Ne oli maalattu useimmiten punaisiksi, mutta myös keltaisiksi. Ikkunat olivat kuusiruutuisia ja sijoitettu symmetrisesti linjaan. Taloissa oli katettu koristeellinen kuisti, ja laudoitukset olivat usein koristeellisia. Perinteinen koriteaihe oli vinöneliö eli rombi. Ikkunapuitteet ja kulmalaudat olivat väriltään valkoisia. Ulko-ovet olivat kaksiovisia ja usein maalattu sinapinkeltaisiksi.

Rakennan nukkekotiani Pohjalaiseen tyyliin, mutta en ole aikakauden asiantuntija. Haen tietoa Internetistä ja toteutan asioita myös oman mieltymyksen mukaan.

Sain vihdoinkin tehtyä talon sivuseinien ikkunalaudoitukset valmiiksi. Käytin rakentamiseen jäätelötikkuja.
Maalasin ikkunalaudat Bilteman spray askartelumaalilla ja hioin hiekkapaperilla kuluneen näköiseksi. Mietin pitkään valkoisen ja ruskea välillä, ja päädyin ruskeaan. Halusin ulkoseiniin enemmän kontrastia. Kulma- ja räystäslaudoitukset tulevat kuitenkin valkoisiksi. Tein ikkunoihin myös tyypilliset pohjalaiset vinoneliöt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti