tiistai 19. toukokuuta 2020

Keltaisen talon tarina alkaa


Taustaa talon tarinalle

Nyt matkataan jonnekin 1850 ja 1900-lukujen vaiheille. Aikakausi oli Suomen suuriruhtinaskunnassa vaikeaa aikaa. Pohjanlahdella käytiin Oolannin sotaa ja sääolosuhteet olivat poikkeuksellisen kylmät ainakin yhtenä talvena. Peruna- ja viljasato menetettiin lähes kokonaan. Ihmisiä kuoli nälkään ja tautehin. Suurin osa väestöstä asui maalla ja eli maataloudesta, joka oli vielä huonosti kehittynyttä 1800-luvun alussa. Talous alkoi kuitenkin kehittyä vuosisadan lopulla, ja 1860-luvulla sai perustaa kauppoja myös maaseudulle. Noista sekatavarakaupoista sai ostaa mm. hevosen valjaita, kahvia, suolaa, öljylamppuja ja kankaita. 

Maatalot rakennettiin tuon vuosisadan aikaan kansallisromanttiseen jugend tai empire tyyliin. Osa seinistä jätettiin hirrelle. Ikkunat saattoivat olla pieniä luukkuja, joita ei voinut avata, koska lasi oli kallista. Vuosisadan aikana alettiin kuitenkin tehdä kuusiruutuisia ikkunoita, joissa oli puiset puitteet ja vuorilaudat. Katot rakennettiin päreistä, tiilestä ja peltilevyistä. Maatilat vaurastuivat ja talot suurenivat.

Taloja maalattiin paljon keltaisiksi 1800-luvulla. Vaikka keltaisella värillä on historiassa paljon negatiivisia merkityksiä, se on silti iloinen, raikas ja lämmin väri. Keltaista pidetään aasian maissa edelleenkin kuninkaan värinä. Taloni saa nimensä värin mukaan. Ruotsista tullut talonpoikaisvaikutteinen kustavilainen tyylisuuntaus sopii empireä paremmin Keltaiseen taloon. 

Keltainen talo on syntynyt

Keltainen talo sijaitsee pohjanmaalla tammimetsän siimeksessä. Metsän takaa aukeavat loputtomat kultaiset vehnäpellot. Länsirannikolta puhaltaa merituuli. Pihaan johtaa kapea hevostie. Pihalla on kaivo ja kanala. Ison tammen takana näkyy saunarakennus ja puuvaja. 

Talossa asuu nelihenkinen perhe. Talon isäntä Erik on kotoisin etelärannikolta ja hän viljelee maata, vaikka suku onkin laivanrakennussukua. Emäntä Ellie "Elli" on syntynyt suomessa, mutta suku tulee ranskasta. Emäntä pitää pientä kahvilaleipomoa talon alakerrassa. Lapset Eemeli ja Emilia käyvät kyläkoulua.    

Sisustustyyli tulee olemaan vaalea, tasapainoinen ja käytännöllinen. Puiset huonekalut, räsymätot, pinnatuolit käsinojineen, jakkarat, penkit ja peililampetit sopivat Keltaiseen taloon. Vastapainoksi talosta löytyy romanttisia ranskalaistyylisiä esineitä kuten Marseillen saippuaa ja pitsiä. Talossa on ikuinen kesä!

Tervetuloa Keltaiseen taloon! 

Seuraavassa postauksessa kerron talon rakennusvaiheesta.....



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti